'Bloemen van aarde' ontstond door het observeren van een stukje braakliggend terein: dieren komen en gaan, laten hun uitwerpselen achter, vertrappen planten... De aarde wordt omgewoeld, nieuwe bloemen komen uit de aarde, als uit het niets. Vaak met discrete kleuren, de meest intrigerende vormen... (Klik op de titels voor een close-up).

uit 2013 tot 2013 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Bloem van aarde, wol

2013

Voor deze bloem van aarde heb ik de wolvezels gebruikt van de schapen van mijn buurman, gesponnen op mijn eigen spinnewiel. Ik voelde de drang om terug te gaan naar de oorsprong van onze textielvezels. Daarom ben ik de wol gaan gebruiken van mijn buurschapen, daarmee dicht bij de brom blijvend. De kleur en de ruwe vezels maken dat het materiaal eruit ziet alsof het direkt van de aarde komt (wat ook het geval is...). Ik heb de techniek van kant-breien gebruikt, naar een patroon uit de 19de eeuw. Uit de 'bloem van aarde' groeien een soort takken: alsof ze haar binding aan de grond wil ontgroeien. Zoals ikzelf graag de binding met de traditionele textieltechnieken wil ontgroeien en een nieuwe interpretatie geven door terug te gaan naar de oorsprong: de dieren die de vezels leveren. https://www.youtube.com/watch?v=M_A0R5yd_Ys  

Bloem van aarde, vlas

2013

Voor deze bloem van aarde heb ik de vezels gebruikt van zelf gekweekt vlas, gesponnen op mijn eigen spinnewiel. Ik voelde de drang om terug te gaan naar de oorsprong van onze textielvezels. Daarom ben ik vlas zelf gaan verbouwen, daarmee dicht bij de bron blijvend. De kleur en de ruwe vezels maken dat het materiaal eruit ziet alsof het direkt van de aarde komt (wat ook het geval is...). Ik heb de techniek van kant-breien gebruikt, naar een patroon uit de 19de eeuw. Uit de 'bloem van aarde' groeien een soort takken: alsof ze haar binding aan de grond wil ontgroeien. Zoals ikzelf graag de binding met de traditionele textieltechnieken wil ontgroeien en een nieuwe interpretatie geven door terug te gaan naar de oorsprong: de planten die de vezels leveren. Van 25 mei tot 28 december 2014 is dit object te zien geweest op de expositie 'Lace Effects 2' in de Cité Internationale de la Dentelle et de la Mode de Calais, Frankrijk. Via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=O1PT69se1X0&list=PLcOr0tG1LkQd6iqckviYpQyg-LEXrJzNn&index=2 is een film te zien waarin het werk een aantal malen mooi in beeld komt.

Bloem van aarde, jute

2013

Voor deze bloem van aarde heb ik ruwe jutevezels gebruikt, gesponnen op mijn eigen spinnewiel. Ik voelde de drang om terug te gaan naar de oorsprong van onze textielvezels. Daarom ben ik jute zelf gaan spinnen, daarmee dicht bij de brom blijvend. De kleur en de ruwe vezels maken dat het materiaal eruit ziet alsof het direkt van de aarde komt (wat ook het geval is...). Ik heb de techniek van kant-breien gebruikt, naar een patroon uit de 19de eeuw. Uit de 'bloem van aarde' groeien een soort takken: alsof ze haar binding aan de grond wil ontgroeien. Zoals ikzelf graag de binding met de traditionele textieltechnieken wil ontgroeien en een nieuwe interpretatie geven door terug te gaan naar de oorsprong: de planten die de vezels leveren.