Ieder jaar tussen kerst en oud en nieuw wordt de expositie 'Vaaggrond' georganiseerd in Oerle http://www.vaaggrond.nl

De editie 2016/17 vindt plaats van 25 december '16 t/m 5 januari '17. 

Dit jaar is er een groep van negen kunstenaars bijeen gekomen die gezamenlijk hebben gezorgd voor een intrigerende expositie. Van mijn hand zijn bij deze editie twee installaties te zien, 'Het Conclaaf' en 'Een zachte landing'.

Over het werk van één van mijn collega's, Ralph Posset, wil ik graag wat vertellen.

Toen ik zijn mededeling op LinkedIn zag verschijnen over wat hij wilde gaan doen, moest ik wel even slikken. In dit persbericht: http://cult.tpo.nl/column/column-vandaag-is-persbericht/ vertelde hij wat zijn plannen waren. Oeps, gezonde bomen kappen. Dat botst wel behoorlijk met mijn waarden en mijn idee van onze rol als kunstenaar. Hoezo kunst bóven natuur? Kunst en natuur zijn gelijkwaardig en dienen samen te werken, dat is mijn visie.

Ook werd ik getroffen door de merkwaardige parallel tussen zijn plannen om bomen te vellen, en mijn installatie 'Een zachte landing' waarin ik een symbolisch vangnet heb ingezet om de val van een boom te breken. Een absurde wanhopige poging, het net is gemaakt van tot kant gehaakt naaigaren. Zie ook deze link: http://inevanson.exto.nl/kunstwerk/237253033_Een+zachte+landing.html#.WFqf233A7OA

 

Ralphs plan heeft mij de dagen in aanloop naar de opening behoorlijk bezig gehouden. Ik had me al bedacht dat ik een soort "zoenoffer" zou inbrengen om de kap te voorkomen. En ik hoopte vurig dat iemand de bomen vóór zijn bijl zou wegkopen.

 

Uiteindelijk heeft de reactie van de gemeente Veldhoven Ralph doen besluiten zijn actie stop te zetten. Zij wezen er op, in een per koerier met spoed bezorgde brief, dat het plan om bomen te rooien moet voldoen aan de bepalingen in de zogenaamde 'boswet'. Zie dit bericht van een paar dagen later: http://cult.tpo.nl/column/gemeente-veldhoven-verbiedt-kunst-ralph-posset/

Hans Tilman vertelde op de opening dat het hem uit zijn slaap had gehouden en ik begrijp dat goed. Hulde voor curator Els Börger dat ze Ralph zijn gang heeft willen laten gaan zonder er een stokje voor te steken. Ik vraag me af of ik dat, wanneer ik in haar schoenen zou hebben gestaan, had kunnen volhouden.

 

Ik meen te begrijpen wat Ralph zijn bedoeling was. Met zijn actie heeft hij het één en ander teweeg gebracht.

Hij heeft tegen heilige huisjes aangeschopt en ze daarmee pijnlijk duidelijk gemaakt (in ieder geval mijn heilige huisjes kwamen onvoorwaardelijk bovendrijven en ik ging me daardoor behoorlijk ongemakkelijk voelen). 

Hij heeft er erg goed voor gezorgd dat zijn plannen niet onopgemerkt voorbij gingen met behulp van handig gebruik van sociale media.

En hij heeft er voor gezorgd dat de gemeentelijke organisatie, die normaal gesproken pijnlijk traag kan werken, opeens snel en streng sturend reageerde.

Petje af voor Ralph, hij heeft een paar zaken flink door elkaar geschud. En een aantal dingen "im frage" weten te stellen.

 

De expositie 'Vaaggrond 2016/17' is nog te zien tot en met 5 januari, zie voor meer informatie: http://www.vaaggrond.nl

Ga kijken! Er is van allerlei moois te zien en je wordt er warm ontvangen.

 

Reageer op dit bericht